Чому говорять `кішки шкребуть на душе`?

Коли сумно або самотньо, коли близька людина заподіює біль або на серце тривожно, кажуть: «кішки скребуть на душі». Звідки пішла цей вислів, і хто першим звинуватив милих створінь у своєму занепокоєнні - загадка. Відомий фразеологізм можна зустріти в творах Болотова, Достоєвського, Чехова та інших письменників. Схоже вираз використовують французи, американці, британці. Але чому саме кішки?




Достовірної відповіді на це питання немає, але існує кілька припущень. Можливо, на душі шкребуть саме вусаті вихованці, а не які-небудь інші звірятка, через гостроти кігтиків ідеальних мисливиць. Якщо такою зброєю пройтися по ніжній людської душі, напевно буде дуже боляче. А настільки гострими кігтями, крім кішки, може похвалитися хіба що сокіл. Але було б дивно уявити, що хижий птах раптом удумала присісти людині на груди. А ось домашні кішки обожнюють прилаштовуватися саме на груди господаря - тепло, затишно, кохана людина поруч. Багато вихованки вміють «робити масаж» - топчуться, злегка випускаючи кігтики передніх лап якраз в тому місці, де, на думку більшості людей, повинна знаходитися душа. Виходить, що кішки шкребуть на душі в прямому сенсі, завдаючи, хоч і не навмисно, дуже хворобливі відчуття. Може, автор сталого виразу був власником такої кішки-масажистки?
Народна мудрість: щоб кішки перестали скребти, випийте валер`янки. Або самі заснете, або кішка повеселішає. Гумористи радять нагодувати кішку щастям або завести мишку, щоб пазуриста хуліганка відволіклася від недорогоцінного заняття.
Деякі вчені в результаті досліджень прийшли до висновку, що фразеологізм «на душі кішки скребуть» виник ще в середньовіччі. Фанатична віра в бога і диявола привела до того, що будь-який сумнів або сум`яття вважалося підступами нечистих сил. А кішки, як відомо, звинувачувалися в службі сатані, в дружбі з відьмами і в інших смертних гріхах. Можливо, в поданні жителів середньовіччя підступна кішка «скребла» душу, щоб посіяти сумніви в благовірного людині, притягнути його на бік зла і послабити віру в бога.
Не виключено, що вираженіевознікло завдяки звуку, який вихованка видає, здійснюючи це нехитре дію. Гострими кігтями по дереву або іншої твердої поверхні, як пінопластом по склу - все всередині перевертається від скреготу, мурашки біжать по шкірі. Цілком можна порівняти з почуттям нетерпіння або тривоги: годі й шукати місця, сидіти як на розжареному вугіллі або як на голках, душа не на місці.
Споделете в социалните мрежи: